2010. március 23., kedd

Új "rovat": Fejtágító

KepHost 2.1 - Kepfeltoltes

Elég sok dolog tekintetében van félreértés, amiket majd ezekben a bejegyzésekben fogunk megmagyarázni témánként. Nem bizonyos időközönként lesz okosítás, hanem majd egyszer csak kint lesz az új rész és olvashatjátok :) Kezdésnek a trailer-eket vesszük szemügyre.

Trailer és filmzenék

Trailer vagy magyarul filmelőzetes. Több fajtáját ismerhetjük úgy mint a teaser trailer (ez általában egy rövidebb előzetes fajta, hosszát tekintve olyan 30 és 90 másodperces), trailer (ez a rendes előzetes, hossza általában maximum 2 és fél perc), theatrical trailer (ezeket adják moziban, nagyon hasonló a trailer-hez, időben is olyan hosszú) valamint nem hagyhatjuk ki a sneak peek-et sem (ezt leginkább ízelítőnek, betekintésnek lehetne fordítani, időtartama változó, függően attól, hogy magából a filmből tartalmaz e egy rövid részletet vagy maga a filmkészítés menetéből).
A trailereket NEM a film rendezője készíti el, erre az adott stúdiónak külön erre szakosodott csapata van. Ők választják ki azokat a jeleneteket a filmből, amik szerintük a nézőket "moziba csábíthatják". Természetesen az általuk elkészített verziót a stúdióval egyeztetik le, miután ők jóváhagyták azután "kerülhet ki".
A trailerek zenéje az esetek 90%-ában nem a film tényleges zenei anyagából van, mivel maga a score csak a film befejezése után készül el. Vannak ún. trailerzenékkel foglalkozó emberkék, hogy csak párat említsek: Two steps from Hell, X-Ray dog, Immediate Music, E.S Posthumus stb. A Soundtrack.net oldal próbálja egybegyűjteni a trailerek alatt hallott zenéket, is ezt a listát a felhasználók készítik és nem minden film szerepel benne.

Soundtrack és Score

Soundtrack vagy másnéven filmzene, szokták még OST-nak (original soundtrack) is hívni. Azokat az előadókat, együtteseket tartalmazó album, akiket a film hangulatának megteremtéséhez kérték fel. A Score magának a filmnek a háttérzenéje, általában nagyzenekari, komolyzenei hanganyag.
Míg a soundtrack-en több különböző banda, énekes képviselteti magát, addig a score-t egy ember veszi kezelésbe és ő alkotja meg az egész dallamvilágot.

1 megjegyzés:

Köszi!
Ez egy jó ötlet volt...